veel gestelde vragen:

Is er een vouwinstructie?
Ja, hieronder kunt u deze downloaden

Download
Vouwinstructie Uitvaartwade.pdf
Adobe Acrobat document 3.1 MB

Wat zijn de bezorgkosten?

een wade versturen wij per post. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Een draagbaar moeten wij bezorgen. Klik hier voor meer informatie. Afhalen is ook mogelijk in Duiven. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

 

Mag je in een lijkwade worden gecremeerd?

Ja, In een lijkwade mag gecremeerd worden. Een aantal crematoria besprenkelen de wade met water. Bij waden van dunne stof of slechte stof kan de wade doorzichtig worden. Onze uitvaartwaden zijn van dusdanige kwaliteit dat deze niet doorschijnend is. 

 

Mag je in een lijkwade worden begraven:

Ja, dit mag. Het is van belang  dat de lijkwade een natuurproduct is, zoals katoen of linnen. Dit heeft een aantal redenen wat in het kort neerkomt op het feit dat de wade op natuurlijke wijze moet kunnen vergaan in de aarde.

 

Mag je in een lijkwade worden begraven op een natuurbegraafplaats?

Ja, dit mag. Ook de gekleurde waden zijn toegestaan. Deze zijn op dezelfde manier gekleurd als kleding, met verf welke niet bestaat uit schadelijke stoffen. Wilt u geen gekleurde stof? Dan kunt u ook de ongewassen linnen wade bestellen.

KLIK HIER voor meer informatie over natuurbegraven.

 

Waarvoor dient de opbaarplank?

Een overleden in een wade dient bij zowel begraven als cremeren op een opbaarplank te liggen. Let op bij begraven wat de maat is van het graf. Bij cremeren dient u een vlakke bodem te hebben en een opstaande rand van minimaal 15 centimeter. Informeer bij uw crematorium naar de (LVC) eisen.

Let op: Een crematorium mag ook zelf regels stellen omtrent opbaarplanken. Als de opstaande rand te laag is, kunt u ook (bijvoorbeeld na de plechtigheid in de ovenruimte) een extra plank van circa 20 cm hoog en zo breed als de opbaarplank tegen de huidige opbaarplank schroeven. Zo kunt u op relatief eenvoudige wijze toch de gekozen opbaarplank gebruiken voor de plechtigheid en de crematie. Ook voor deze constructie geldt: informeer bij uw crematorium. Het gaan met name om de crematoria welke een horizontale invoerstang hebben op een hoogte van circa 10 cm. Er zijn een aantal crematoria welke op deze manier cremeren. Indien u hier meer over wilt weten neem dan gerust contact met ons op.

 

Hoe zit het als ik een naturaverzekering heb, zoals een DELA polis?

Dit is vaak geen probleem. In plaats van de eikenprint kist kiest u een opbaarplank. U heeft vaak een vrij besteedbaar bedrag waarvoor u de lijkwade kunt bestellen.

 

Wat is thanatopraxie en kan dit met een lijkwade?

Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming die er voor zorgt dat het ontbindingsproces tijdelijk wordt stilgezet. Het lichaam van een overledene kan door thanatopraxie voor een aantal dagen weer een natuurlijke uitstraling krijgen. De cosmetische effecten van thanatopraxie kunnen nabestaanden helpen bij het afscheid nemen. Sinds januari 2010 is thanatopraxie bij wet toegestaan in Nederland. Er is dan geen bed- of kistkoeling nodig. U kunt nadat de thanatopraxie is toegepast worden opgebaard in een lijkwade van Uitvaartwade. Meer informatie over thanatopraxie:

http://hq-thanatopraxie.nl/ 

http://curamortuorum.nl/servicedesk-thanatopraxie/wat-is-thanatopraxie/

http://www.verweijthanatopraxie.nl/

 

Hoe zit het met vochtproblemen?

Dit is geen probleem. Onze stof heeft voldoende stofdichtheid en door de vouwen zijn er altijd minimaal 2 lagen. Net als in een kist neemt de uitvaartondernemer diverse maatregelen om vochtproblemen tegen te gaan, denk aan een absorptiebroek en absorptielappen.

 

Heeft een lijkwade een standaard maat?

Onze waden hebben een standaard afmeting voor volwassenen en jong volwassenen. Bij afwijkende maten kunt u dit aangeven bij uw bestelling. Wij kunnen hier rekening mee houden bij de productie van de wade. Indien een overledene langer is dan 2 meter en/of zwaarder is dan 120 kilo, dan kunt u ons het beste even mailen of bellen.

 

Hoe vouw ik de lijkwade dicht?

Bij de aankoop van een lijkwade krijgt u een gebruiksaanwijzing. Uw uitvaartverzorger heeft hier ook ervaring mee en kan u hierbij ook assisteren. De algemene vouwinstructie kunt u ook downloaden op onze producten pagina. Een overledene kan recht op de lijkwade worden gelegd, maar ook diagonaal. Dan ligt de wade als een ruit en heeft u grotere vouwen.

 

Kan een lijkwade open gaan?

Nee, de lijkwades van Uitvaartwade hebben een dusdanige afmeting dat dit haast onmogelijk is. De laatste vouw valt helemaal over de overledene heen. Indien u bij veel wind over een begraafplaats loopt kunt u ervoor kiezen om middels een veiligheidsspeldje de laatste vouw onzichtbaar te borgen.

 

Is een lijkwade doorschijnend?

Nee, de lijkwaden van Uitvaartwade zijn getest met water (regen) om de stofdichtheid te testen op doorschijnen. Dit is niet het geval. 

  

Handige checklist voor nabestaanden:

Is uw partner, ouder of kind overleden? Dan krijgt u te maken met een hoop zaken zoals aangifte van overlijden doen, bankzaken regelen, financiële afwikkeling etc. De Rijksoverheid heeft een handige checklist gemaakt. Aan de hand van 9 vragen krijgt u een checklist waardoor u in principe niets kunt vergeten. Klik HIER om naar deze checklist te gaan.

 

Hebben jullie een fotopagina?

Ja, klik hier om naar deze pagina te gaan.