Veel gestelde vragen, nieuws en media:

Welkom op de nieuwspagina van Uitvaartwade.

 

Op deze pagina informeren wij u over nieuwsberichten en actualiteiten over Uitvaartwade.

Ook staat hier meer de meest voorkomende vragen met betrekking tot een lijkwade (FAQ). Uitvaartwade is een begrip in Nederland en het alternatief voor een doodskist is toch iets waar steeds meer aandacht voor is. I

FAQ

Mag je in een lijkwade worden gecremeerd?
Ja, In een lijkwade mag gecremeerd worden. Een aantal crematoria besprenkelen de wade met water. Bij waden van dunne stof of slechte stof kan de wade doorzichtig worden. Onze uitvaartwaden zijn van dusdanige kwaliteit dat deze niet doorschijnend is. Er zijn al diverse crematoria die een positieve ervaring hebben met een crematie waarbij onze wade is gebruikt.  


Mag je in een lijkwade worden begraven:
Ja, dit mag. Het is van belang  dat de lijkwade van 100% katoen, wol of linnen is. Dit heeft een aantal redenen wat in het kort neerkomt op het feit dat de wade op natuurlijke wijze moet kunnen vergaan in de aarde.

 

Mag je in een lijkwade worden begraven op een natuurbegraafplaats?
Ja, dit mag. Ook de gekleurde waden zijn toegestaan. Deze zijn op dezelfde manier gekleurd als kleding, met verf welke niet bestaat uit schadelijke stoffen. Wilt u geen gekleurde stof? Dan kunt u ook de ongewassen linnen wade bestellen. (Eco Wade)


Waarvoor dient de opbaarplank?

Een overleden in een wade dient bij zowel begraven als cremeren op een opbaarplank te liggen. Let op bij begraven wat de maat is van het graf. Bij cremeren dient u een vlakke bodem te hebben en een opstaande rand van minimaal 15 centimeter. Informeer bij uw crematorium naar de (LVC) eisen.
Let op: Een crematorium mag ook zelf regels stellen omtrent opbaarplanken.Als de opstaande rand te laag is, kunt u ook (bijvoorbeeld na de plechtigheid in de ovenruimte) een extra plank van circa 20 cm hoog en zo breed als de opbaarplank tegen de huidige opbaarplank schroeven. Zo kunt u op relatief eenvoudige wijze toch de gekozen opbaarplank gebruiken voor de plechtigheid en de crematie. Ook voor deze constructie geldt: informeer bij uw crematorium. Het gaan met name om de crematoria welke een horizontale invoerstang hebben op een hoogte van circa 10 cm. Er zijn een aantal crematoria welke op deze manier cremeren. Indien u hier meer over wilt weten neem dan gerust contact met ons op.

 

Kan ik een lijkwade ook ergens bezichtigen?
Ja, dit is mogelijk. Wij staan vaak op een uitvaartbeurs. Ook heeft uw uitvaartverzorger de benodigde voorbeelden van ons. Wilt u liever bij ons een lijkwade bekijken? Neem hierover contact met ons op. Wij hebben een eigen showroom.

 

Hoe zit het met vocht?

Dit is geen probleem. Onze stof heeft voldoende stofdichtheid en door de vouwen zijn er altijd minimaal 2 lagen. Net als in een kist neemt de uitvaartondernemer diverse maatregelen om vochtproblemen tegen te gaan, denk aan een absorptiebroek en absorptielappen.

 

Kan ik als ondernemer ook een folder voor in mijn koffer bestellen?
Ja, wij hebben folders. Neem hiervoor per mail contact met ons op en geef uw adresgegevens door.

 

Heeft een lijkwade een standaard maat?
Onze waden hebben een standaard afmeting voor volwassenen en jong volwassenen. Bij afwijkende maten kunt u dit aangeven bij uw bestelling. Wij kunnen hier rekening mee houden bij de productie van de wade. Een wade voor een overleden kindje is nog meer maatwerk en wordt op de dag van de bestelling gemaakt. Eventuele wensen kunnen hierbij worden aangegeven (denk aan stof met sterretjes, hartjes, kleuren, auto's etc.). Hiervoor kunt u het beste telefonisch contact met ons opnemen om uw wensen te bespreken en u persoonlijk te adviseren.    

 

Hoe vouw ik de lijkwade dicht?
Bij de aankoop van een lijkwade krijgt u een gebruiksaanwijzing. Uw uitvaartverzorger heeft hier ook ervaring mee en kan u hierbij ook assisteren. De algemene vouwinstructie kunt u ook downloaden op onze producten pagina. Een overledene kan recht op de lijkwade worden gelegd, maar ook diagonaal. Dan ligt de wade als een ruit en heeft u grotere vouwen.

 

Kan een lijkwade open gaan?
Nee, de lijkwades van Uitvaartwade hebben een dusdanige afmeting dat dit haast onmogelijk is. De laatste vouw valt helemaal over de overledene heen. Indien u bij veel wind over een begraafplaats loopt kunt u ervoor kiezen om middels een veiligheidsspeldje de laatste vouw onzichtbaar te borgen.

 

Is een lijkwade doorschijnend?
Nee, de lijkwaden van Uitvaartwade zijn getest met water (regen) om de stofdichtheid te testen op doorschijnen. Dit is niet het geval. 

 

Zijn er verschillende rituelen mogelijk?

Ja, hierover informeren wij u graag. Denk aan bloemen, invouwtechnieken etc.


Nieuws en media:

Nieuw:

Speciaal ontworpen voor de uitvaartwade: de opbaarmand.

Een mooi alternatief tussen de opbaarplank en de kist.

Kijk bij "producten en prijzen" voor meer informatie.

 

exclusief verkrijgbaar bij Uitvaartwade.


Uitvaartwade werkt samen met Tomba Grafkisten.

Het grote voordeel is dat wij onze kracht bundelen: Een echte uitvaartwade en een mooie opbaarplank. Tomba bezorgt dagelijks door heel Nederland. 


 

Uitvaartwade is ook te vinden op:

http://www.uitvaart-arnhem.nl/


Zaterdag 18 juni 2016

Net als vorig jaar staat Uitvaartwade op de open dag van Natuurbegraafplaats Heidepol in Arnhem.


Zondag 5 juni 2016

Natuurbegraafplaats De Hoevens

Goorstraat 5a, Alphen (NB)

www.natuurbegraafplaatsdehoevens.nl

Natuurbegraafplaats De Hoevens, Goorstraat 5a in Alphen (NB) organiseert een open dag op zondag 29 mei 2016. Uitvaartwade neemt deel aan de expositie van duurzame begraafmaterialen.


Zaterdag 16 januari 2016
Uitvaartwade geeft 2 workshops "Lijkwaden invouwen" en een lezing over alles wat met lijkwaden te maken heeft voor de Après la Vie Academie (Vitaedis) op 16 januari aan de Nieuwe Vaart in Vleuten.


17 tot en met 25 oktober 2015


Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven kunt u een deel van onze collectie bekijken.  www.ddw.nl  


12 november 2015:
Een mooi stukje over Uitvaartwade op de website van DELA:  www.blog.dela.nl


18 oktober 2015:
In het NICC Magazine staat een mooi artikel over Uitvaartwade en dan met name de Batik Wade. Batikken is een oude Javaanse kunstvorm om stof te versieren, welke erg bekend is binnen de Indische gemeenschap. Uitvaartwade beschikt over deze met de hand gemaakte stoffen van 100% katoen.
Lees het het artikel in het NICC Magazine


5 oktober 2015:
Uitvaartwade was live in de uitzending op Radio 538 bij 'Evers staat op'. Wij mochten de playlist samenstellen en hebben aan Edwin Evers en alle luisteraars uitgelegd wat lijkwaden zijn en wij hebben een aantal vragen beantwoord. Op YouTube hebben wij een video geplaatst waar je de uitzending kunt terug zien: klik hier voor de 538 YouTube link


29 september 2015:
In de editie Hart & Ziel van De Gelderlander (gehele oplage) is aandacht besteed aan de drijfveer van Lara om dit mooie werk te mogen doen.


16 september 2015:
Uitvaartwade staat in het magazine "AanZet", van de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie.  Klik hier om naar het magazine te gaan


5 augustus 2015:
Duiven Post & Westervoort Post, onze lokale krant, heeft een artikel geschreven over ons mooie bedrijf:    Klik hier op pagina 8 van de krant


17 juli 2015:
Uitvaartwade staat in De Gelderlander. Een mooi artikel over hoe wie wij zijn en waarom wij zijn begonnen.